Mikä on hyvä kyselyn vastausprosentti?
Kyselyt ovat erinomainen keino saada arvokasta tietoa tuotteidenne tai palvelujenne käyttäjiltä ja niistä saatu tieto auttaa organisaatiotanne ymmärtämään asiakkaidenne tarpeita paremmin. Tässä artikkelissa tarkastelemme mikä on hyvä asiakaskyselyn vastausprosentti ja mikä sen merkitys on. Lisäksi kerromme muutamia keinoja vastausprosentin parantamiseksi.
Mitä vastausprosentti tarkoittaa?
Vastausprosentti kertoo kyselyyn vastanneiden prosenttiosuuden. Se lasketaan jakamalla vastaajien määrä lähetettyjen kyselyjen kokonaismäärällä ja kertomalla tulos sadalla.
Mikä on hyvä vastausprosentti?
Tutkimusten mukaan verkkokyselyjen keskimääräinen vastausprosentti on noin 33 prosenttia. Alle tuhannen vastaanottajan kyselyissä vastausprosentti voi kuitenkin nousta jopa yli 40 prosenttiin. Asiantuntijat pitävät vähintään 50 prosentin vastausprosenttia erinomaisena, mutta sen saavuttaminen voi olla haastavaa erityisesti suurten kohderyhmien kohdalla. Tästä syystä yritysten on järkevää pyrkiä vähintään 30 prosentin vastausprosenttiin.
Miksi vastausprosentti on tärkeä huomioida?
Vastausprosentti on olennainen tekijä tuloksia analysoitaessa, sillä se kertoo kuinka hyvin kyselyn tulokset edustavat koko kohderyhmää. Korkea vastausprosentti tarjoaa luotettavampia tuloksia kuin matala vastausprosentti.
Tutkimukset osoittavat, että vastausprosentit vaihtelevat aiheen, jakelutavan ja kohderyhmän mukaan. Organisaation sisäisissä kyselyissä vastausprosentti on usein 35–40 prosenttia, kun taas ulkoisissa kyselytutkimuksissa se on yleensä matalampi.
Eri vastausprosentit ja mitä ne tarkoittavat:
- Alle 20%: Alhainen vastausprosentti voi viitata kyselyyn liittyviin ongelmiin.
- 20-30%: Hyväksytty monissa tutkimuksissa. Voi kuitenkin sisältää vääristymän riskin, sillä kyselyn vastaukset saattavat painottua esimerkiksi vain tiettyyn ikäryhmään.
- 30-50%: Hyvä ja riittävä vastausprosentti luotettavien tietojen saamiseksi.
- Yli 50%: Erinomainen frekvenssi ja korkea edustavuus.
Organisaationne tulisi tähdätä 30 prosentin vastausprosenttiin, jotta voitte varmistaa kohderyhmää edustavan aineiston.
Keinoja vastausprosentin parantamiseksi:
- Brändinne mukaiset ja selkeät kyselyt: Suunnittele selkeät ja brändinne mukaiset kyselyt, joiden huolellisesti valitut kysymykset vahvistavat vastaajan motivaatiota.
- Personointi: Mukauta ja personoi kyselyt kohderyhmällesi sopiviksi.
- Henkilökohtaiset muistutukset ja kannustimet: Lähetä vastaajille muistutuksia ja tarjoa heille kannustimia, kuten alennuksia, jotta kyselyiden osallistumisaktiivisuus kasvaisi.
Digitalisaation vaikutus vastausprosentteihin:
Digitalisaatio ja mobiiliystävälliset kyselyt ovat nostaneet vastausprosentteja huomattavasti. Tutkimukset osoittavat, että mobiiliystävällisissä kyselyissä vastausprosentit ovat usein korkeammat erityisesti nuorten käyttäjien keskuudessa. Lisäksi sosiaalinen media tarjoaa uusia mahdollisuuksia tavoittaa erilaisia kohderyhmiä.
B2B- ja B2C-kyselyiden erot:
B2B: Kyselyiden vastausprosentit ovat usein matalampia, mutta kerätty tieto on yleensä laadukkaampaa vahvojen asiakassuhteiden ansiosta.
B2C: Vastausprosentit ovat yleensä korkeampia ja kohderyhmä laajempi kuin B2B-kyselyissä. Kannustimet, kuten erilaiset alennukset, voivat parantaa vastaajien motivaatiota ja siten nostaa vastausprosenttia.
Webropol ei ole pelkästään kyselyjen luomiseen tarkoitettu sovellus, vaan kokonaisvaltainen ratkaisu, jolla voit maksimoida vastausprosentin ja parantaa siten kerätyn tiedon laatua. Webropol tarjoaa lukuisia ominaisuuksia sekä kyselyiden tekijöille että kyselyihin vastaajille. Sovelluksessa on käyttäjäystävällinen käyttöliittymä, valmiita ulkoasupohjia ja kyselyitä, sekä vastaajille mobiiliystävälliset kyselyt ja räätälöitävät saateviestit. Unohtamatta saavutettavuusstandardia. Webropol-sovelluksella voit helposti ja nopeasti luoda asiakaskyselyistä houkuttelevia ja brändinne ilmeen mukaisia. Alle olemme koonneet muutamia keskeisiä Webropolin tarjoamia ominaisuuksia ja palveluja, jotka auttavat kasvattamaan vastausprosenttia:
- Mukautetut muistutukset ja kannustimet: Webropolilla voit automatisoida muistutukset niille, jotka eivät ole vielä vastanneet kyselyyn. Yhdistä nämä houkutteleviin kannustimiin, jotta osallistujat motivoituvat täyttämään kyselyn.
- Kehittyneet analyysityökalut: Webropol tarjoaa edistyksellisiä analyysityökaluja, joiden avulla voit nopeasti ymmärtää kyselyiden tuloksia ja tehdä tietoon perustuvia päätöksiä. Reaaliaikainen raportointi auttaa tunnistamaan trendejä ja optimoimaan tulevia kyselyitä.
- Monikanavainen palautteen keruu: Webropol-sovelluksen monikanavainen palautteen keruu mahdollistaa kyselyiden jaon myös sosiaalisen median kanavissa. Tämä laajentaa tavoittavuuttasi ja auttaa tavoittamaan erityisesti nuoremmat kohderyhmät, jotka vastaavat todennäköisemmin näiden kanavien kautta.
- Kohdennetut kyselyt: Luo henkilökohtaisia ja tarkasti kohdennettuja kyselyitä vastausprosentin parantamiseksi. Webropolin avulla voit helposti segmentoida vastaajat ja mukauttaa kysymyksiä heidän yksilöllisten tarpeidensa ja kiinnostuksen kohteidensa mukaan.
- Mobiilioptimointi: Webropolin kyselyt ovat täysin optimoituja mobiilikäyttöön.
Haluatko tutustua lisää Webropolin eri ominaisuuksiin, joilla voit parantaa kyselyidenne vastausprosenttia? Varaa esittely jo tänään ja tutustu kaikkiin Webropolin tarjoamiin mahdollisuuksiin!
Lähteet:
• Groves, R. M., et al. (2009). Survey Methodology.
• Baruch, Y., & Holtom, B. C. (2008). Survey response rate levels and trends in organisational research.
• Dillman, D. A. (2007). Mail and Internet Surveys: The Tailored Design Method.
• Porter, S. R., & Whitcomb, M. E. (2005) E-mail subject lines and their effect on Web survey viewing and response.
• Göritz, A. S. (2006) Incentives in web studies: Methodological issues and a review.
• Revilla, M., & Höhne, J. K. (2020). Comparing the participation of mobile app vs. PC web respondents in a probability-based online panel.
• Antoun, C., et al. (2016). The effects of Facebook and Twitter on survey response rates and biases.
• Anseel, F., et al. (2010). Response rates in organisational science, 1995-2008: A meta-analytic review and guidelines for survey researchers.
• Fan, W., & Yan, Z. (2010). Factors affecting response rates of the web survey: A systematic review.