Loma on työhyvinvoinnin kulmakivi: Unohda työasiat ja anna itsellesi aikaa palautua

Työelämä on kiireistä ja vaativaa, mutta yksi tärkeimmistä työhyvinvoinnin osa-alueista on kyky irrottautua työasioista ja nauttia lomasta. Tutkimukset osoittavat, että lomien pitäminen ei ainoastaan lisää yksilön hyvinvointia, vaan myös parantaa tuottavuutta pitkällä aikavälillä. Siksi sekä työnantajan, että työntekijän on tärkeä huolehtia, että jokaisella on aidosti mahdollisuus irtautua työarjesta.

Miksi lomat ovat niin merkittäviä työhyvinvoinnin kannalta?

Tutkimukset ovat toistuvasti osoittaneet, että lomat auttavat vähentämään stressiä ja parantavat henkistä terveyttä. Esimerkiksi American Psychological Associationin (APA) tutkimus paljasti, että loma vähentää stressin tasoa merkittävästi ja parantaa mielialaa [1]. Kun otamme aikaa rentoutumiseen ja irrottautumiseen työasioista, elimistömme ja mielemme saavat kaivattua lepoa, joka auttaa meitä palautumaan ja jaksamaan paremmin.

Parantunut keskittymiskyky, luovuus sekä fyysinen terveys

Lomat eivät ole pelkästään rentoutumista varten – ne myös parantavat keskittymiskykyä ja luovuutta. Journal of Environmental Psychology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että luonnossa vietetty aika parantaa kognitiivisia toimintoja ja lisää luovuutta [2]. Kun annamme aivoillemme aikaa levätä ja latautua, palaamme työhön virkistyneinä ja valmiina kohtaamaan haasteet uusin voimin.

Lomien positiiviset vaikutukset ulottuvat myös fyysiseen terveyteen. Tutkimusten mukaan säännölliset lomat vähentävät sydän-ja verisuonitautien riskiä [3]. Lomalla rentoutuminen ja liikunta, kuten kävely luonnossa tai uinti, edistävät sydämen terveyttä ja vähentävät verenpainetta.

Käytännön vinkkejä lomamoodiin pääsemiseen

  1. Suunnittele loma etukäteen
    Hyvä loma alkaa suunnittelusta. Kun tiedät, milloin lomasi alkaa, voit valmistautua siihen hyvissä ajoin. Tee tarvittavat työt valmiiksi ja varmista, että tiimisi tietää poissaolostasi. Tämä vähentää huolta ja auttaa sinua irrottautumaan työasioista heti loman alussa.
  2. Katkaise yhteydet
    Yksi tehokkaimmista tavoista päästä lomamoodiin on katkaista yhteydet työasioihin. Tämä tarkoittaa sähköpostien ja työpuhelimen jättämistä pois käytöstä. Ilmoita kollegoillesi ja asiakkaille, että olet lomalla ja kerro, milloin olet jälleen tavoitettavissa.
  3. Tee asioita joista nautit
    Käytä lomasi tekemällä asioita, joista nautit. Oli se sitten matkustelu, lukeminen, urheilu tai vain rentoutuminen kotona, tärkeintä on tehdä asioita, jotka tuovat sinulle iloa ja auttavat sinua irrottautumaan arjen rutiineista.
  4. Ole läsnä hetkessä
    Mindfulness eli tietoisuustaidot auttavat sinua nauttimaan lomasta täysillä. Keskity hetkeen ja nauti siitä, mitä teet juuri nyt. Tämä auttaa sinua unohtamaan työasiat ja keskittymään täysin lomaan. Irtautuminen sosiaalisen median kanavista ja kännykän vaihtaminen kirjaan tai korttipeliin antaa aivoille lomaa jatkuvista aistiärsykkeistä.
  5. Anna itsellesi aikaa sopeutua
    Muista, että lomamoodiin pääseminen voi viedä aikaa. Älä stressaa, jos et heti ensimmäisenä lomapäivänä pysty rentoutumaan täysin. Anna itsellesi aikaa sopeutua ja nauti lomastasi askel kerrallaan.

Lomat ovat välttämättömiä työhyvinvoinnin kannalta. Ne vähentävät stressiä, parantavat henkistä ja fyysistä terveyttä sekä lisäävät keskittymiskykyä ja luovuutta. Keskittymällä nauttimaan hetkestä, voit varmistaa, että lomasi on palauttava ja virkistävä. Pidä huolta itsestäsi ja anna itsellesi lupa nauttia ansaitusta levosta.

Rentouttavaa aurinkoista kesää ja lomaa!

Katri Perälä
Toimitusjohtaja, Webropol Oy

Lähteet:

[1] American Psychological Association. (2018). Stress in America: Stress and Current Events. Retrieved from https://www.apa.org

[2] Journal of Environmental Psychology. (2012). Nature experience reduces rumination and subgenual prefrontal cortex activation. Retrieved from https://doi.org/10.1073/pnas.1510459112

[3] Gump. B. B., & Matthews. K.A. (2000). Are vacations good for your health? The 9-year mortality experience after the multiple risk factor intervention trial. National library of medicine. DOI: 10.1097/00006842-200009000-00003.

Tutustu myös Webropol Your Voice™ -henkilöstötutkimukseen täällä.